Lago Maggiore

Ortameer

In de buurt van Stresa komt men een hoop bezienswaardigheden van het Maggioremeer tegen. Aan de andere kant van de Monte Mottarone ligt het Ortameer, het meest westelijke van de Italiaanse meren. Het toeristische epicentrum van het meer is de stad Orta San Guilio. Boven die stad kan men de Sacro Monte opmerken. Een heiligdom met een spectaculair zicht en tevens staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Men kan trouwens voor ongeveer €4.00 per boot richting het Isola San Giulio. Een relatief groot eiland in het meer. De 19e-eeuws benedictijner seminarie en de klokkentoren sieren de skyline. Het is een fraai zicht, maar we raden af om een boottochtje te maken naar het eiland. Eigenlijk valt er op dit eiland niets te beleven. De eilanden van het Maggioremeer zijn indrukwekkender (en een tikkeltje duurder).

De stad Orta San Guilio ontvangt voornamelijk op woensdag een hoop volk. De markt op het marktplein – de Piazza Motta – is de schuldige. Sinds 1228 wordt de markt georganiseerd. Voor de rest is de stad een fikse wandeling waard en eventueel kan men wat hoogtemeters pakken door de Sacro Monte te bewandelen. Een kronkelig pad voert je langs maar liefst 20 kapellen.