Lago Maggiore

Monte Mottarone

Fietsliefhebbers hebben zeker reeds gehoord over de Monte Mottarone. Met een lengte van zo’n 21 kilometer en 1200 hoogtemeters is het een leuke uitdaging. Boven wacht ook nog eens een fenomenaal uitzicht over de streek. Een hoop bergen en meren, pure natuurpracht dus. Het is niet enkel een leuke plek voor de fietsers, ook kinderen vinden de tocht met de kabelbaan leuk. Boven kan men fietsen huren en genieten van een hoop dalende kilometers. Gelukkig kan men dan ook per kabellift terug naar de top van de berg.

De top van de Mottarone bereiken kan dus op meerdere manieren:

  • De gemakkelijkste (en duurste) manier is per kabelbaan (reken op 20 euro heen en terug). Net buiten het centrum van stresa kan men deze kabelbaan aantreffen. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Halverwege moet men overstappen. Eventueel kan men hier het platform verlaten en even wandelen naar de botanische tuin (zie onder). Nadien kan men dan de weg richting de top hervatten.
  • Men kan ook per wagen de top bereiken. De weg van Stresa naar de top is wel voor een deel een tolweg. De laatste 6 kilometer om precies te zijn. Een ticket voor een wagen kost 9 euro. De weg is in handen van de familie Borromeo. Ook de wereldbekende eilanden zijn in handen van deze familie, net zoals het statige hotel in Stresa. Indien men een andere route volgt, komende van Lago d’Orta, dan is de weg gratis (maar minder mooi).
  • Per fiets is ook mogelijk. Minder geoefende fietsers kunnen een elektrische fiets huren. Weet natuurlijk wel dat een volle batterij wel noodzakelijk is. Boven kan men de batterij gratis opladen aan een laadpunt.

Tips Mottarone

Het begin van de klim kan men zeer gemakkelijk bereiken. In Stresa ziet men bordjes met de naam van de berg en voor je het weet trotseer je stukken van meer dan 10%. Halverwege – na zo’n 10 kilometer – zie je plots bordjes staan richting een botanische tuin. De toegangsprijs bedraagt 4 euro. Noodgedwongen – wegens een platte elektrische batterij van de fiets van de vriendin – stopten wij aan deze tuin. Ontsnappen aan de zon, even op adem komen, genieten van een frisse frisdrank en dit alles terwijl men kan genieten van een heerlijk zicht op het Lago Maggiore. Het zicht dat men hier heeft is wat ons betreft een stuk mooier dan op de top van de berg. Hier een picknick organiseren is best een romantisch idee. Dit zicht krijg je er gratis bij (of tegen een kleine prijs):

Nadien is het nog een kilometer of 11 zwoegen tot de top. Daar laten we de fietsen achter aan een gratis oplaadpunt. Een kleine, steile klim later staan we op de top van de Mottarone. Hier kan men niet enkel het Lago Maggiore bewonderen, maar ook andere meren en bergen kun je bewonderen tijdens een 360° panoramazicht.