Lago Maggiore

Rondreis langs de Italiaanse meren

Bestemmingen in het kader van een autovakantie zijn er in Europa in overvloed. Belgen trekken massaal naar de buurlanden en iets verder. Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Italië zijn de geliefkoosde landen. Zo’n autovakantie zal eigenlijk veeleer uitdraaien in een soort van rondreis. Dankzij de wagen kan men zich vrij bewegen en de streek verkennen. Een vliegreis maakt dit iets moeilijker. Eventueel kan men dan een auto huren (een fly and drive), maar met de eigen wagen hoeft men geen rekening te houden met bagage en men is meer gewend aan een eigen wagen natuurlijk. Noord-Italië per wagen bezoeken is een verstandige zet. Deze site handelt grotendeels over het Lago Maggioremeer, maar eigenlijk is de streek rond de Italiaanse meren een prachtgebied. Met de wagen kan men dan een soort van roadtrip samenstellen. Na het doornemen van wat informatie is het mogelijk om dit volledig zelf te doen. Dan kan men aan de hand van de bezienswaardigheden en de persoonlijke interesses rijden van plek naar plek en om verschillende plaatsen overnachten. We nemen een kaart bij de hand:

Kaart Noord-Italiaanse meren

Tips

  • Speciaal richting Italië rijden om enkel het Maggioremeer te bezichtigen? Probeer de tijd wat te rekken en verken ook het Gardameer. De tolweg tussen de twee meren passeert aan historische parel Bergamo. Hier plan je uiteraard een tussenstop. Lago Maggiore en Como liggen ook vlakbij elkaar. 
  • Een ciytrip richting Milaan is ook niet uit den boze. Alhoewel het misschien verstandiger is om deze citytrip eens apart te regelen. Tijdens deze autorondreis focust men zich het best op de meren en Milaan bezoekt men niet even rap tussendoor.
  • Het Gardameer is een parel. Grootstad Verona ligt vlakbij. Deze stad bezoek je best tijdens een daguitstap. Aan de meren kan men niet echt grootsteden opmerken, dus dit is een welgekomen afwisseling.
  • Neem ons reisverslag eens door. Wij vertoefden 2 dagen aan het Maggioremeer en nadien ook nog eens 4 dagen aan het prachtige Gardameer. Wat ons betreft een goede planning.
  • Alvorens accommodaties te boeken raden we je aan om afstanden op te zoeken. 50 kilometer langs het meer rijden doe je niet even in 30 minuten. Probeer de site ViaMichelin eens om de route te simuleren. Op die manier is het mogelijk om rekening te houden met eventuele tolwegen en/of trage wegen. Dankzij het bekijken van de routes kan men ook kijken of men langs interessante punten passeert.
  • Neem een kaart van de regio bij de hand en bekijk de ligging van de Italiaanse meren ook. In het beste geval staan de bezienswaardigheden van de regio reeds aangeduid en dan vallen bepaalde plaatsen meteen op. In die buurt logeer je dan het best en verken je de omgeving. Nadien rijdt men dan gewoon door naar een volgend punt.

Het is geen geheim dat de Italiaanse meren een prachtbestemming zijn. Wij vertoefden aan twee van deze meren. De tijd is beperkt, dus het is altijd een beetje kiezen. Het is een onmogelijke opdracht op om de volledige regio uit te kammen in twee weken tijd. Eventueel kan men een opsplitsing maken. Na een eerste reis richting Noord-Italië is de kans aanzienlijk dat er later een tweede deel volgt. Hoe dan ook: neem de informatie en tips eens door, plan die reis en voor je het weet ben je zelf bezig met het maken van een prachtige Italië rondreis.

Bekijk zeker de verblijfsplaatsen langs de route op deze kaart en het aanbod van TUI.be / TUI.nl