Lago Maggiore

Italiaanse meren

De zoektocht naar een autovakantie eindigde bij één van de Italiaanse meren? Alvast een zeer goed keuze! In Noord-Italië kan men drie grotere meren opmerken. Het Maggioremeer, Comomeer en het Gardameer. Er zijn ook nog wat kleinere meren in de buurt, maar de meeste toeristen settelen zich aan een van bovengenoemde. De tijd is beperkt en en vaak zal men zich beperken tot het uitkiezen van 1 meer. Personen die wat meer tijd ter beschikking hebben, kunnen eventueel de reis opsplitsen. Men kan dan eerst bijvoorbeeld enkele dagen vertoeven aan het Maggioremeer en nadien rijdt men enkele honderden kilometers door richting het Gardameer. Op die manier kan men genieten van de pracht van twee meren. Beschikbare tijd en persoonlijke interesses zullen de planning bepalen.

Bij het plannen van een autovakantie zal men in eerste instantie een bestemming kiezen. Het Lago Maggiore ligt op zo’n 850 kilometer van Brussel en is dus best een haalbare kaart indien we spreken omtrent autovakanties. Iets verder ligt het Comomeer en een stuk verder (zo’n 230 kilometer tot het Maggioremeer) kan men het Gardameer vinden. Overbrugbare afstanden en ideaal om wat verschillende zaken te combineren. Kiezen is altijd een beetje verliezen, maar volgende planning is zeker een succesformule:

4 dagen in Verbania vertoeven – Maggiore

We rijden via Frankrijk (tol) en Zwitserland (vignet) en na een rit van dik 1100 kilometer bereiken we Verbania. Het is de grootste stad aan het meer, aan de westkant. In de omgeving valt een hoop te beleven. Het hoogtepunt zijn de drie eilanden, maar eigenlijk is de regio een hoogtepunt op zicht. Cultuur, natuur, gastronomie en ontspanning komen er samen. De centrale ligging van deze stad helpt bij het organiseren van uitstappen. Op deze plek kan men zeker 4 à 5 dagen vertoeven zonder zich te vervelen Echt ver hoeft men niet te rijden, want alle activiteiten liggen in de buurt.

Onder andere Stresa, Isola Bella en de Monte Mottarone waren leuke daguitstappen. Neem de kaart van de bezienswaardigheden eens door en lees ons reisverslag en je weet meteen waarom het een goed idee is om het Maggioremeer eens een bezoekje te brengen.

De laatste dag is aangebroken. Geniet nog even van het zicht op de eilandengroep van de Borromeïsche Eilanden en zet de reis verder richting het Gardameer. Eventueel kan men een stop inplannen in de stad Como aan het gelijknamige meer. Ook Bergamo, één van de oudste steden van Lombardije, is een stop waard. De autoroute van Verbania naar het Gardameer loopt grotendeels via een tolweg. De afstand van zo’n 230 kilometer overbruggen gaat dus relatief vlot.

4 dagen aan het Gardameer

Eenmaal aangekomen aan het Gardameer kan men ook opmerken dat het hier leuk vertoeven is. Salò behoort tot de mooiste dorpjes van het Gardameer en ligt vlakbij de toeristische trekpleister Sirmione (zie foto onder). Hier ergens logeren staat garant voor een leuke tijd. Ook hier kan een fiets een meerwaarde betekenen. Op die manier kan men op een gezonde, ecologische manier de regio verkennen.

Italiaanse meren reis

Een vakantie plannen aan de Italiaanse meren plannen is dus kinderspel. De drie grotere meren trekken jaarlijks een hoop toeristen en allen hebben ze wel wat te bieden. De veelzijdige regio nodigt uit tot het plannen van een allesomvattende vakantie. Het Maggioremeer is zeker een week waard, maar men mag de schoonheid van de omgeving zeker niet vergeten. Het is beter om de vakantie op te splitsen indien er voldoende vrije dagen zijn. Zo kan men perfect enkele dagen overnachten aan de westkant. Nadien trekt men naar de oostkant en kan men daar de ontdekkingstocht beginnen.