Lago Maggiore

Fietsen

Fietsen aan het meer is geen sinecure. Een hoop vakantiegangers trekken naar het meer en nemen de stalen ros mee in de hoop om er wat kilometers af te leggen. Rond het meer ligt een drukke ringweg. Vaak merkt men geen fietspad op. De fietser begeeft zich dan op de weg. Op zich is dit geen probleem. Het is duidelijk dat automobilisten gewend zijn aan de situatie. In het hoogseizoen is de hoofdweg vaak verzadigd en echt rap wordt er dan ook niet gereden. Gewoon netjes langs de kant rijden en er is geen probleem. De weg loopt dan wel langs het meer, maar af en toe kan men toch pittige hellingen opmerken. We raden af om met jonge kinderen deze hoofdweg af te rijden per fiets. Er is geen fietspad en er is dus ook geen, of nauwelijks, plaats om te fietsen. Concentratie en een vaste hand zijn dan wel een vereiste.

Men kan er dus wel heerlijk van stad naar stad fietsen. De afstanden zijn immers niet extreem groot. Eenmaal ter plaatse hoeft men niet te betalen voor parkeerplaats. Men kan de fietsen gewoon in het centrum parkeren. Het fietsen gaat trager, maar het is nu eenmaal vakantie en dan is er geen tijd voor ‘rap rap’ en ‘stress’.

Geoefende fietsers kunnen de hoofdweg (en het meer) verlaten en serieuze fietstochten maken. Het is er opmerkelijk kalmer. Het overwinnen van hoogtemeters mag de fietser dan wel geen angst inboezemen, want het is er vaak heuvelachtig. De Mottarone is alvast een leuke uitdaging. Ruim 1200 hoogtemeters, 20 kilometer lang en gemiddeld zo’n 5 à 6 procent. Boven kan men genieten van een mooi uitzicht van 360 graden. Men kan de toch iets minder intensief maken door een elektrische fiets te huren. Zorg dan wel voor een goede batterij, want de Mottarone is ongenadig.

Tijdens de klim kan men genieten van fraaie panorama’s.

Toekomst

De toekomstmuziek ziet er rooskleurig uit. Aan een ander Italiaans meer, het Gardameer (ook een aanrader) zijn ze bezig met een heus huzarenstukje. Ze zijn begonnen met het aanleggen van een prachtig fietspad rond het meer. Anno 2020 is er nog maar een klein stukje klaar, maar het oogt fantastisch. Men legt gewoon een volledig nieuw fietspad aan. Tunnels en bruggen vormen geen probleem, ze bouwen gewoon rond de obstakels. Een dure grap, maar het zal vast en zeker een hoop fietstoerisme opleveren. Een foto van het nieuwe pad:

Ook tijdens het fietsen aan het Maggioremeer kan men opmerken dat her en der nieuwe paden worden aangelegd. Hopelijk kunnen we in de nabije toekomst melden dat het heerlijk fietsen is aan het meer.

(Elektrische) fiets huren

Fietsen is ‘hot’ in Italië. Elektrische mountainbikes zijn er ook enorm populair. Het is een koud kunstje om een fiets te huren en de prijzen zijn best nog schappelijk. Vaak kan men bij een elektrische fiets ook nog een reservebatterij huren. Op die manier kan men dan nog meer kilometers afleggen. De ene batterij plat? Gewoon de reservebatterij gebruiken en de andere batterij ergens opladen. In het slechtste geval is er sprake van een platte batterij tijdens de fietstocht. Geen nood! Zoek een terrasje op en vraag vriendelijk of het mogelijk is om de batterij even op te laden.