Lago Maggiore

Auto gratis parkeren

Met de wagen afzakken naar Italië is een verstandige zet. Net zoals de reislanden Frankrijk, Duitsland, Slovenië en dergelijke is ook Italië een ideale bestemming indien we de term autovakantie aanhalen. Zeker aan de Italiaanse meren komt de wagen van pas. Zo’n autovakantie brengt ook wat nadelen met zich mee. Een wagen op zich is geen goedkoop speeltje. Het verbruik, de taksen, vignetten, tol en parkeertarieven zorgen voor een aanzienlijk kostenplaatje op reis. Vliegtickets richting Noord-Italië zijn vaak een stuk goedkoper. Een wagen zorgt natuurlijk voor de nodige vrijheid.

Gratis parkings

De Italiaanse meren zijn een toeristische regio en een hoop toeristen hebben hun eigen wagen mee. De ringweg rond het meer is tijdens het hoogseizoen wel vaker het toneel van fileleed. Aan het Lago Maggiore merkt men in feite geen grootsteden op. Verbania is het economische centrum en zowat de grootste stad aan het meer. Echt veel parkeergelegenheden in het centrum kan men niet opmerken, maar buiten het centrum is dit wel eventjes anders. In principe kan men bij alle steden wat gratis parkeerplaatsen opmerken in het centrum. Vaak zijn deze van ’s morgens tot ’s avonds bezet. Dan kan men de toevlucht nemen tot de betalende parkeerplaatsen. Bij de toeristische steden kan men gigantische parkeergarages opmerken.

Personen die niet graag kleingeld spenderen aan een parkeerplekje kunnen hun toevlucht nemen tot een gratis parking. Net buiten het centrum kan men vaak de wagen achterlaten zonder parkeerkaart. Aan het meer is het best druk, maar eenmaal men de drukke weg rond dit meer verlaat, dan kan men van de drukte niets meer opmerken. De kernen van de steden zijn eerder klein en men rijdt zo het centrum buiten. Mits een kleine zoektocht zijn de gratis plekjes zo gevonden.

Fietsen

Een leuke manier om de omgeving rond het hotel te verkennen is per fiets. De weg rond het meer is druk en vaak verzadigd, dus dit betekent dat de snelheid er niet echt hoog ligt. Fietspaden zijn er anno 2020 amper, maar toekomstgericht zitten er ferme investeringen aan te komen in de fietsinfrastructuur. Dit betekent niet dat fietsen onveilig is. Het moge duidelijk zijn dat de Italianen en de toeristen het fietstoerisme best wel tolereren en appreciëren. Uiteraard is het wel zo handig om de verkeersregels te volgen. Met de fiets kan men ook altijd doordringen tot de kern van de stadjes en hoeft men zich geen zorgen te maken omtrent parkeerplekjes. Het heuvelig parcours kan men trouwens gemakkelijker overwinnen door een elektrische fiets mee te nemen, of te huren.