Lago Maggiore

Algemene tips

Een vakantie plannen richting de Italiaanse meren is eigenlijk niet moeilijk. In de buurt van het meer kan men een hoop vakantiehuizen, appartementen en hotels opmerken. De streek is prachtig en er valt een hoop te beleven. Charmante stadjes, prachtig meer, historische gebouwen, eilanden, berg- en fietspaden, heerlijk klimaat en een mooie natuurlijke omgeving komen er samen. In het menu onder ‘algemeen’ zullen we allerhande tips aanreiken in verband met de vakantie. We raden je aan om de informatie eens door te nemen. Het kan helpen bij het efficiënt plannen van de vakantie. Eenmaal ter plaatse komt steeds het vervelende probleem opduiken: weinig tijd, veel hoogtepunten. Mits wat voorkennis is het dus mogelijk om het beste te halen uit de vakantie. Hoogtijd om de hints eens door te nemen.

Lago Maggiore – algemene tips

We formuleren enkele algemene tips. Indien meer informatie wordt gewenst is het handig om de overige pagina’s op deze site eens door te nemen. Het kan zeker helpen bij het opmaken van de planning. Neem een kaart van Noord-Italië (of enger: de Noord-Italiaanse meren) bij de hand en het aanduiden op de kaart kan beginnen.

  • Fietsen rond het meer lijkt gevaarlijk, maar is wel veilig. Fietspaden kennen ze helaas niet. De drukke weg rond het meer is vaak ook de enigste optie voor fietsers. Automobilisten hebben wel respect voor de fietser. Wielrennen is zo Italiaans als pasta, dus ze zijn er wel wat gewend. We raden je natuurlijk wel aan om altijd de verkeersregels te volgen. Verlaat je de drukke weg rond het meer, dan is het opmerkelijk kalmer. In de buurt kan men er leuke, pittige beklimmingen vinden (Monte Mottarone bij Stresa bijvoorbeeld). Naar de toekomst toe ziet het er best goed uit. De faciliteiten voor fietsers en voetgangers zijn aan het uitbreiden en her en der worden volledige fietspaden aangelegd langs de drukke weg.
  • In zowat alle stadjes rond het meer kan men gratis parkeerplaatsen opmerken. Met wat geluk parkeert men gewoon gratis in het stadscentrum. Helaas zijn er weinig plekjes voor de toeristen die komen opdagen. Vroeg aankomen betekent vaak gratis parking. Iets later aankomen betekent betaald parkeren en te laat komen opdagen is dan weer vaak het begin van een lange zoektocht naar een vrije plek. In de grotere steden kan men aan de stadsrand vaak grotere terreinen opmerken (eventueel P + R ). Goedkoper alternatief is de fiets. De fiets meenemen op reis is wel degelijk een meerwaarde. Gratis en altijd rijden tot de kern van de stad, heerlijk!
  • Het Maggioremeer is best groot en het is dus altijd een beetje spannend om aan te komen bij de accommodatie. Wat ons betreft is de streek rond Verbania en Stresa ideaal om 4 à 5 dagen te vertoeven. Een hoop bezienswaardigheden liggen in de nabije omgeving en deels kan men de uitstappen per fiets plannen. De centrale ligging in het Italiaanse deel van het meer bepalen grotendeels de ideale ligging. Het zicht op de prachtige Borromeïsche eilanden krijg je er gratis bij.
  • Italië staat gekend als redelijk prijzig. Voeding, verblijf, entreegelden, terrasjes, … . De rekening loopt inderdaad rap op. Eventueel kan men wat besparingsmaatregelen toevoegen en er budgetvriendelijke vakantie van maken. Een avondmaal prepareren op het appartement en dit aan het meer verorberen is vaak goedkoper dan uiteten.
  • De route naar het meer bedraagt voor veel Nederlanders en Belgen iets meer dan duizend kilometer. In Zwitserland koopt men een vignet aan (rond de 40 euro). In Frankrijk betaalt men tol (in ruil krijgt men propere parkings en gratis sanitaire voorzieningen). In Italië betaalt men ook tol (richting Maggiore niet). De 17 kilometer lange Gotthard-wegtunnel in Zwitserland is in het hoogseizoen wel vaker het decors van fileleed. Neem voldoende pauze. Het laatste stuk van de reis – de weg langs het meer dus – is best vermoeiend. De gemiddelde snelheid ligt er laag door de drukte en de smalle wegen.
  • De regio heeft een hoop meer te bieden dat charmante stadjes aan het water. Gedurende onze autovakantie aan het Italiaanse meer begonnen alle stadjes na een tijdje op elkaar te lijken. Wat variatie toevoegen aan het geheel kan helpen. Een fietstocht, natuurwandeling, boottocht, luie dag aan het strand en dergelijke zaken kunnen die variatie garanderen.
  • Bezoek Isola Bella. Het tochtje per boot kost zo’n 5 euro per persoon en een entreeticket voor het paleis en de tuin is dan weer 17 euro (duurste tarief, combinatietickets zijn goedkoper), maar het is de moeite meer dan waard.
  • Romantisch idee: halverwege de klim naar de top van de Mottarone komt men een botanische tuin tegen. De prijs van een toegangsticket bedraagt 4 euro. Op de top kan men genieten van een mooi uitzicht, maar het panorama dat men te zien krijgt na het betreden van de tuin is ronduit subliem. De ideale plek voor een romantische picknick.
  • Wij verbleven 4 nachten aan het meer. In principe eigenlijk maar 4 dagen. De eerste dag gaat deels verloren aan de heenrit en de laatste dag was het vertrekken geblazen. Nadien vertoefden we 4 nachten aan dat andere meer, het Gardameer. Qua tijdsbestek is dit ideaal. Indien men een langere tijd aan hetzelfde meer wenst te vertoeven, dan kan het geen kwaad om op meerdere plekken te logeren. Bij het maken van uitstappen hoeft men dan minder ver te rijden.
  • In de zomer kan het warm zijn aan het meer. Het water zorgt voor de nodige afkoeling. Een kamer met airconditioning en een accommodatie met zwembad zijn wel welgekomen. De combinatie van water en bergen zorgt trouwens wel vaker voor zwaar onweer. Altijd het weerbericht even in de gaten houden bij het plannen. Tijdens een fikse beklimming met de fiets in het gedonder zitten is minder leuk.

Vakantie aan het meer

Bovenstaande tips zijn niet allen even interessant. Er is dan ook helemaal geen sprake van een chronologische volgorde. Bepaalde kleine zaken kunnen de reis positief beïnvloeden. Probeer vooral niet te vergeten om te genieten tijdens de rondreis aan het meer. Het is een wonderlijke plek en de kans is reëel dat ook jij, samen met het reisgezelschap, er een leuke tijd zal beleven.Surf gerust verder, neem de artikelen omtrent de hoogtepunten eens door, neem een kaart bij de hand en voor je het weet zit je boordevol ideeën en is de reisplanning klaar.